انجمن علمی-پژوهشی نجوم گالیله

بلندپرواز باش، آسمان متعلق به هیچکس نیست

تصویر جدید تلسکوپ جیمز وب
23:50 1402/02/20 | Amin Ghasemi
تصویر جدید تلسکوپ جیمز وب

تلسکوپ جیمز وب تصویر اولین کمربند سیارکی خارج از منظومه شمسی را تهیه کرد

در فاصله 25 سال نوری از زمین یکی از پرنورترین ستاره‌های آسمان شب به نام فم‌الحوت یا «دندان ماهی» وجود دارد. در اطراف این ستاره سه میدان غباری متفاوت قرار گرفته است که تلسکوپ فضایی جیمز وب اخیراً توانسته از یکی از آن‌ها عکس بگیرد. این میدان درواقع نوعی کمربند سیارکی است که برای اولین‌بار در بیرون از منظومه شمسی مشاهده شده.

به گزارش انگجت، گروهی از دانشمندان دانشگاه آریزونا و آزمایشگاه پیشران جت ناسا با استفاده از تلسکوپ جیمز وب به بررسی فم‌الحوت پرداخته و متوجه شده‌اند که این سامانه ستاره‌ای بسیار پیچیده‌تر از چیزی است که قبلاً فکر می‌کردیم.

 

رصدهای تلسکوپ فضایی جیمز وب نشان داده است که در نزدیکی ستاره دندان ماهی کمربندی از سیارک‌ها وجود دارد که اندازه آن بسیار بزرگ است. اندازه این کمربند از نقطه تقریبی 7 واحد نجومی به ستاره تا حدود 80 واحد نجومی کشیده شده. به عبارت دیگر، این کمربند سیارکی حدود 10 برابر بزرگ‌تر از چیزی است که اخترشناسان انتظار داشتند پیدا کنند.

بااین‌حال، جذاب‌ترین ویژگی سامانه فم‌الحوت چیز دیگری است. در بیرون از کمربند سیارکی داخلی این سامانه یک کمربند سیارکی دیگر وجود دارد که با همه چیزهای داخل مدار این ستاره زاویه 23 درجه‌ای دارد.

 

«آندراس گاسپار»، پژوهشگر ارشد این مطالعه می‌گوید: «این خصوصیتی واقعاً منحصربه‌فرد برای این سامانه است.» او باور دارد که این زاویه کج احتمالاً ناشی از سیاره‌هایی در مدار فم‌الحوت است که اخترشناسان هنوز آن‌ها را شناسایی نکرده‌اند.

«جورج رایکه»، یکی از اخترشناسان دخیل در این پروژه می‌گوید: «کمربندهای اطراف فم‌الحوت شبیه به رمان‌های اسرارآمیزند: سیاره‌ها کجا هستند؟ فکر نمی‌کنم خیلی عجیب باشد که بگوییم احتمالاً سامانه سیاره‌ای بسیار جالبی اطراف این ستاره وجود دارد.»

 

کمی دور از فم‌الحوت یک کمربند سیارکی بیرونی شبیه به کمربند کوئیپر منظومه شمسی نیز وجود دارد. این کمربند حاوی پدیده‌ای است که گاسپار و همکارانش آن را «ابر غبار بزرگ» نامیده‌اند. مشخص نیست که این پدیده بخشی از سامانه دندان ماهی است یا از پشت آن می‌درخشد.

به گفته محققان، احتمالاً سه یا چند سیاره در حدود اندازه اورانوس و نپتون وجود دارند که به دور فم‌الحوت می‌چرخند. آن‌ها حالا مشغول بررسی تصاویر جیمز وب از این سامانه هستند تا شاید بتوانند بدنه‌های سیاره‌ای بیشتری را پیدا کنند. نتایج یافته‌های اخترشناسان در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.

ارسال نظر آزاد است اما می‌توانید برای استفاده از امکانات و کسب تجربه وارد شوید.
پاسخ به
لطفا دوباره تلاش کنید.
نظر ثبت شد.
درباره

این وبلاگ انجمن علمی-پژوهشی نجوم گالیله از دبیرستان استعدادهای درخشان شهید بهشتی ایلام است.ما در راستای آشنایی و علاقه‌مندی دانش آموزان و عموم به علم نجوم،فعالیت‌هایی همچون انتشار اخبار روز و اطلاعات نجومی،برگزاری شب رصدی،معرفی فیلم و دانشمندان معروف نجوم و... را انجام می‌دهیم.